Rodi

Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn

Gelukkig hebben we de foto’s nog!
De vorige keer ging het over de Poort van Hoorn. Ooit bezat Hoorn vijf wondermooie stadspoorten. Een is er nog van over. De nieuwe Oosterpoort. In de loop van de achttiende eeuw verloren die poorten hun functie en waren ze een financieel blok aan het been van het toenmalige stadsbestuur. Sloop leek de oplossing. Dus kon er op worden ingeschreven. Zo verdween helaas veel erfgoed. Gelukkig koesteren we vandaag de dag meer respect voor het verleden.
In het kader van de viering van de banden tussen Nederland en Turkije zocht ik vorig jaar naar voorbeelden van die relatie in Hoorn. Er zijn verschillende gevelstenen met een tulp die herinneren aan de tulpenmanie in de Gouden Eeuw. De tulp was afkomstig uit Turkije. In het Pietershof bevindt zich een schitterende tegelnis die een getrouwe kopie is van een exemplaar dat zich in het Topkapipaleis van de Osmaanse sultans in Istanbul bevindt. Ook het Westfries Museum heeft een aantal tegeltableaus uit de Oriënt.
Op de plaats van de kleine Sluis en de ophaalbrug, waar het Grote Oost in het Kleine Oost overgaat, stond ooit de oude Oosterpoort. Stadschroniqueur Velius schrijft dat in 1511 met de bouw werd begonnen ‘nadat er van tevoren zeer goed was geheid. Maar omdat het een groot werk was, duurde het nog enkele jaren eer deze poort helemaal af was.’ In de kademuur is nog een gedeelte van het profiel van de zuidelijke poortmuur herkenbaar. Dit juweel van gotische bouwkunst was voorzien van vier torens met uivormige helmdaken. De op oriëntaalse bouwkunst geïnspireerde vorm van de torens is in eerdere eeuwen door kruisvaarders naar Europa meegenomen en zo ook in Hoorn beland. In 1818 werd de poort helaas afgebroken nadat de poort, met de bouw van de nieuwe Oosterpoort, aan het eind van de zestiende eeuw, haar functie in de verdediging van de stad verloren had.
Maar gelukkig hebben we de ’foto’s’ nog! Zoals deze prent van de oude Oosterpoort in bezit van het Westfries Museum. Voor ons zijn de afbeeldingen een aanmoediging om zorgvuldig met het historisch erfgoed om te gaan. Want wat weg is keert niet meer terug. En zeg nu eerlijk: was die oude Oosterpoort niet een prachtig pronkjuweel van Hoorn geweest?
Aandacht voor het historisch erfgoed is één van de activiteiten van Vereniging Oud Hoorn waarvoor de vereniging iedere steun kan gebruiken. Het lidmaatschap kost € 22,50 per jaar. Daarvoor krijgt u vier keer per jaar het fraai uitgevoerde Kwartaalblad met een keur aan interessante verhalen en illustraties over de geschiedenis van de stad die nooit is uitverteld.

Artikel geplaatst op woensdag 16 januari 2013 - 06:00


Column carrousel
Column Carrousel - Wally Ooms De planeetredders rukken opIn Nederland en ook elders in de wereld zijn verlichte geesten doende om de planeet aarde te redden. Die gaat eraan als zij niets doen. Dat is hun heilige overtuiging. Hun geloof. Daar waar vroeger kerkgebouwen verrezen, worden nu in rap tempo wolkenkrabberhoge windturbines geplaatst en huizen... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn De mannen achter de Maquette Hoorn 1650Soms is de werkelijkheid de overtreffende trap van de verbeelding. Eind november van dit jaar overleden in drie dagen tijd de twee mannen van wie de naam onverbrekelijk verbonden is aan de Maquette Hoorn 1650: Bob Habes (78) en Jack Buiten (85). Als medewerker... Column Carrousel - Wally Ooms Vuurwerkterreur: de schrik geeft een kickOver twee weken mag er weer officieel geknald worden. Het vuurwerk zal weer uiteenspatten voor en tijdens Oudejaarsnacht met alle gevolgen van dien. Bij de Eerste Hulp gaat het weer druk worden. Lichamelijk letsel, verminkingen, branden, vandalisme, beschadigingen aan oren en ogen en heel veel... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn (vervolg)Dit schitterende schilderij, hoewel smaken verschillen, hangt in Muziekschool Gerard Boedijn. Het is in de jaren dertig geschilderd door Adolf de Haer, een Duits kunstenaar die, nadat zijn werk in zijn geboorteplaats Düsseldorf door de nazi’s als ontaard, was bestempeld, enige tijd in Hoorn verbleef. Er waren meer... Column Carrousel - Wally Ooms West-Friesland gefeliciteerd met Westfrisaweg De Westfrisiaweg is al vrijwel geheel in gebruik. Uitvoerend bouwbedrijf Heijmans is doende met de laatste werkzaamheden. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 november door gedeputeerde Elisabeth Post en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Elisabeth zal het die dag met Cora ongetwijfeld niet hebben... Column Carrousel - Vereniging Oud Hoorn Gerard Boedijn: vernieuwer van de HafabraHet is deze maand 125 jaar geleden dat Gerard Boedijn, die geldt als één van de grootste vernieuwers van de muziek voor harmonieorkest, fanfare en brassband, in Europa in Hoorn werd geboren. Boedijns geboortehuis aan de Draafsingel, nummer 5, recht tegenover de Oosterpoort, werd in...